Oyun Endüstrisinde Blockchain ve Kripto Paraların Önemi

Huobi Türkiye
5 min readOct 30, 2021

Gelişen internet teknolojileri ve değişen kültür ile birlikte, bugün e-spor ismini verdiğimiz büyük bir oyun pazarı ortaya çıktı. Kaliteli oyunlar, düzenlenen turnuvalar, kurulan federasyonlar derken bugün 1.1 milyar dolara yaklaşan bir market ile karşı karşıyayız. Bu değerin yıllık olarak en az %8.7 artması bekleniyor. Normal mobil ve masaüstü oyun endüstrisi ise çoktan 173 milyar dolara ulaşmış durumda.

Böylesine büyük bir pazarın oluşmasıyla birlikte yeni girişimler ve yeni sorunlarla da tanışıyoruz. Bilgi güvenliği ve mikro ödemelerin kolaylığı oyun endüstrisi için oldukça büyük bir önem arz ediyor. Bu noktada, blockchain teknolojisi ve kripto paralarla tanışıyoruz.

Onlarca yıl hayali kurulan ve yüzlerce farklı proje ile ortaya atılan dijital para fikri 2009 yılında blockchain teknolojisiyle birlikte aradığı altyapıyı bulmuş ve “kripto para” olarak hayatımıza girmişti. Verilerin farklı kullanıcılar tarafından kontrol edilen ve onaylanan bloklarda saklanması prensibine dayanan blockchain teknolojisi sayesinde merkeziyetsiz bir veri tabanı sistemi oluşturuldu ve bu alt yapıyı kullanan binlerce farklı kripto parayla tanıştık.

Kripto Paralar ile Oyun Dünyası Daha Hızlı ve Daha Güvenli

Bugün, ciddi bir ivmeyle büyümekte olan ve play-to-earn, metaverse, GameFi gibi kavramlarla genişlemekte olan oyun endüstrisi de blockchain ve kripto paralar sayesinde daha hızlı, daha efektif ve daha güvenli hâle geliyor.

Oyun endüstrisinin blockchaine neden ihtiyaç duyduğunu incelemeden önce yukarıdaki kavramları biraz daha yakından tanımakta fayda var.

Metaverse nedir?

VR ve internet teknolojisinin tamamen iç içe geçtiği, farklı sanal dünyaların birleştiği bir evren fikrini yansıtan metaverse kavramı; gelecekte sanal gerçeklik teknolojisiyle birlikte hayatımızın bir parçası olmaya hazırlanıyor. Oynadığımız oyunlar, zaman geçirdiğimiz sosyal mecralar, arkadaşlarımızla buluşmalarımız ve daha birçok aktivite farklı platformlar aracılığıyla gerçekleştiriliyor olsa da birbiriyle bağlantılı ve iletişimde olacak. Böylece, oyun oynarken kazandığımız bir oyun içi nesneyi, kolayca farklı bir pazarda satışa sunabilecek ve yemek yediğimiz restoranlarda oyun içi paralarla ödeme yapabileceğiz.

İlk kez 1992 yılında Amerika’nın önde gelen yazarlarından biri olan Neal Stephenson’ın gelecekteki distopyayı ele aldığı “Snow Crash” romanında bahsettiği “metaverse” kavramı, kripto paralarla birlikte tekrar yükselişe geçerken, geçtiğimiz aylarda Facebook’un yaptığı “Horizon Rooms” duyurusu ile birlikte gündemin bir numaralı yıldızı hâline geldi.

Kitabın kurgusundaki ütopik metaverse, sosyal algıların ve değer sistemlerinin yeniden yazılabileceği, kültürel ve ekonomik kalıpların yıkıldığı yeni bir dünya olarak tasvir ediliyor.

Tüm teknoloji firmalarının yatırımları artarken, Facebook’un da metaverse projesi geliştirmek için sadece Avrupa’da 10 bin insanı işe alacağı ve ismini metaverse kavramına daha yakın bir isimle değiştireceği yönünde haberler bulunuyor.

GameFi nedir?

Game ve DeFi (Decentralized Finance) kavramlarının birleşiminden oluşan GameFi, blockchain (kripto para) ekosistemindeki oyun dünyasını ifade ediyor. Bu dünyada, kullanıcılar oynadıkları oyunlarda kazandıkları nesneler, kaydettikleri ilerlemeler ile gelir elde etme şansı yakalıyor.

Play to earn nedir?

Aslında GameFi kavramı ile aynı şeyleri ifade eden play-to-earn, isminden de anlaşılabileceği gibi “oynayarak kazan” konseptli blockchain altyapılı oyunlara verilen isimdir. Oyun içi nesnelerin NFT olarak farklı pazaryerlerinde satımının teşvik edilmesiyle fark yaratan blockchain oyunları, geleneksel oyunlara kıyasla hem geliştiricinin hem de oyuncunun para kazandığı bir modele odaklanır.

Oyun endüstrisi neden blok zinciri teknolojisine ihtiyaç duyuyor?

  1. Bazı oyunlarda oyun içi para üretmeye izin veriliyor ancak oyuncuların çoğu ciddi bir zaman gerektirmesinden dolayı bunu tercih etmiyor ve oyun içindeki ürünlere sahip olabilmek için gerçek para harcayarak dijital altın satın alıyor.
  2. Oyunseverler, oyun içi ürünleri satın almak ve satmak için güvenli platformlara ihtiyaç duyuyor.
  3. Oyun girişimcileri ve geliştiriciler de yaptıkları oyunlarda gelir modeli yaratmak için veri tabanını ve mikro ödemeleri daha güvenli bir ekosisteme taşımaya ihtiyaç duyuyor.
  4. Oyunseverler, birden çok oyun oynadıkları için güvenli profillere ihtiyaç duyuyor. Bu profillerin farklı oyunlar arasında transfer edilebilir şekilde uyumlu olması önem arz ediyor.
  5. İnsanların sanal varlıklara değer biçme alışkanlığı giderek artıyor. Bu nedenle sanal oyunlara giderek daha fazla gerçek para harcandığını görüyoruz Bir sektör bu aşamaya girdiğinde, teknolojik değişim için olgunlaşmıştır demek mümkün oluyor.
  6. Kullanıcılar, oyun oynamadıkları sırada da sanal varlıklarının güvenli şekilde saklandığından emin olmak ister. Şu an için bu sanal varlıklar, oyun şirketlerinin merkezi sunucularında saklanıyor. Bu durum hackerlar için işleri çok daha kolay hâle getiriyor.
  7. Online oynadığımız oyunlarda, oyun içi sanal varlıkların tam olarak ‘bize ait’ olduğunu söyleyemiyoruz çünkü oyun şirketi dilediği zaman değişiklik yapabiliyor. Blockchain ve kripto paralar ile bu değişiyor. Oyun içi varlıkları, oyun dışı marketlerde değerlendirebiliyor olmak, ‘sahiplik’ algısını pekiştiriyor.
  8. Oyun içinde nadir ve eşsiz varlıklar üretebilseniz çok güzel olmaz mıydı? Blockchain teknolojisi sayesinde oyun geliştiricileri, oyunculara bu fırsatı kolaylıkla verebilir.
  9. Oyuncular sanal oyun platformlarında sıkça hile/dolandırıcılık ile karşı karşıya kalıyor. Blok zinciri teknolojisi bu sorunu ortadan kaldırır.

Özetle; oyun dünyasının daha güvenilir ve daha ‘açık’ bir sisteme ihtiyacı var. Blockchain teknolojisi, merkeziyetsiz akıllı sözleşmeler ile bu sorunu ortadan kaldırıyor.

Blockchain nasıl çalışır?

Şifrelenmiş bir veri sistemi olarak ortaya çıkan blok zinciri, dünyanın farklı noktalarındaki kullanıcıların bir düğüm (node) olarak görev alması prensibiyle çalışır. Bu düğümler verileri dağıtık şekilde saklamakla ve yeni veri girişlerini onaylamakla görevlidir. Yapılan her işlemin güvenliğini sağlamak için hash fonksiyonu yaratılır ve yeni işlemler için, eski işlemlerde kullanılan hash fonksiyonunun bir parçası da taşınır, böylece eski işlemlerde yapılması muhtemel manipülasyonların önüne geçilir.

  • Blockchain üzerinde her işlem bir hash oluşturur.
  • İşlemler her zaman yapıldıkları sırayla kaydedilir.
  • İşlemlerdeki en ufak bir değişiklik bile yeni bir hash yaratılmasına sebep olur.
  • Düğümler hashleri inceleyerek işlemin değiştirilip değiştirilmediğinden emin olur.
  • İşlem yalnızca düğümlerin çoğunluğu tarafından doğrulanırsa blok’a işlenir.
  • Her blok bir önceki blok’a bağlıdır ve birlikte Blockchain’i oluştururlar.
  • Blockchain, birçok bilgisayara dağıtılmış durumdadır ve hepsinde birer kopyası bulunur.

Bu sayede; blockchain ekosistemine dahil olan oyunlar hem verileri node’lara, yani kullanıcıların kendisine emanet eder hem de oyun içi ödemeleri kolaylaştırır.

Blockchain Tabanlı Play-To-Earn Oyunlar

Decentraland ve CryptoKitties benzeri oyunlarda Ethereum tabanlı NFT’ler ile eşsiz oyun içi varlıklar yaratılabiliyor ve $MANA gibi coinler ile hem oyun içi hem de oyun dışı marketlerde değer kazanabiliyor. Blockchain ve kripto paralar (Decentraland-$MANA) oyunculara güvenlik ve hız sağlarken platformlararası geçişi de kolaylaştırarak oyun ve gerçek hayat arasındaki çizgiyi görünmez hâle getirebiliyor.

Play-to-earn oyunlarda, oyun içi alım-satım sürecinde

  • Oyuncular, 3. parti ödeme yöntemlerine başvurmuyor, böylece ekstra bekleme sürelerinden kurtuluyor.
  • Hem oyuncular hem de oyun geliştiriciler; bankalara veya diğer aracılara ödenen komisyonlardan kurtuluyor

Bu konu ilginizi çektiyse, gelecekte adını sıkça duyacağımız oyun endüstrisinde fark yaratan blockchain ve kripto para girişimlerini detaylı şekilde araştırmanızı ve Huobi Global’de yer alan play-to-earn tokenlerini incelemenizi tavsiye ederiz.

  • ENJ
  • CryptoKitties
  • Decentraland
  • Alien
  • The sandbox
  • The Sorare Fantasy Football

Kaynak: Devteam

Risk Hatırlatması:

1. Dijital varlıklarla işlem yapmak, büyük fiyat dalgalanmaları nedeniyle oldukça risklidir. Yatırım yapmadan önce, lütfen dijital varlıkları kullanarak yatırım yapmanın oluşturacağı tüm riskleri tam olarak anlayınız ve kararlarınızı bu doğrultuda veriniz.

2. Huobi Türkiye tarafından paylaşılan duyuru ve bilgilerin hiçbiri yatırım tavsiyesi içermemektedir. Paylaşılan bilgiler üzerinden alınan kararlarla doğrudan veya dolaylı olarak yaşanacak herhangi bir kayıptan Huobi sorumlu tutulamaz.

🚀 Kurulduğu günden bu yana hiçbir güvenlik zaafiyeti yaşamayan kripto para borsası Huobi Global’e buradan kayıt olabilirsiniz: www.huobi.com/tr-tr/register/

📢 Huobi Türkiye’nin güncel kampanyalarını ve etkinliklerini sosyal medyadan takip edin:

Twitter: https://twitter.com/HuobiTurkiye

Telegram: https://t.me/HuobiTurkiye

Telegram Duyuru Kanalı: https://t.me/HuobiTurkiyeDuyuru

Youtube: www.youtube.com/channel/UCzq8qQz77qVlLo5VK-Cuw_A

Instagram: https://www.instagram.com/huobiturkiye/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/huob...

✉️ Soru, görüş ve önerileriniz için destek@huobi.com adresine e-posta göndererek bize her zaman ulaşabilirsiniz.

--

--

Huobi Türkiye

Dünyanın Önde Gelen Global Dijital Varlık Alım Satım Platformu Huobi Global'in Resmi Türkiye🇹🇷 Medium Hesabı | www.huobi.com/tr-tr